Poľnohospodárstvo na Slovensku


V poľnohospodárskej výrobe sa začali uplatňovať nové osvetárske a neskôr technické opatrenia. V súčastnosti sa poľnohospodársky využíva približne 50% rozlohy Slovenska. Orná pôda zaberá 1,5 mil. ha, čo predstavuje 60% poľnohospodársky využívanej pôdy. Podľa rozlohy osevnej plochy prevládajú pšenica, jačmeň, raž, ovos,...s 56% nad krmovinami a kŕmnymi okopaninami ďatelina, lucerna,..s 26% osevnej plochy. Technické plodiny 7%, zemiaky 3% a zelenina 2% osevnej plochy Slovenska. Vplyvom pôsobenia rozmanitých fyzickogeografických činiteľov sa územie Slovenska člení na poľnohospodárske výrobné oblasti. Je ich päť.

1.Kukuričná poľnohospodárska výrobná oblasť: je oblasťou s najpriaznivejšími podmienkami pre rozvoj poľnohospodárstva. Zaberá nížiny do 200 m.n.m. Černozeme, ako najúrodnejší pôdny typ, slúžia na pestovanie kukurice. Podunajská a Východoslovenská nížina.
2.Repárska poľnohospodárska výrobná oblasť: zaberá rovinné a pahorkatinné časti nížin vo výške od 200-300 m.n.m. Hnedozeme tvoriace pôdny kryt oblasti umožňujú dopestovať dobrú úrodu. Košická kotlina
3.Zemiakárska poľnohospodárska výrobná oblasť: je rozlohou najväčšia. Zahŕňa nižšie a stredné časti vrchovín. 400-500 m.n.m. Hlavným typom pôd sú hnedé lesné pôdy. Hlavne na Orave, Kysuciach,...

4.Zemiakársko-ovsená poľnohospodárska výrobná oblasť: sa rozprestiera od
500-600 m.n.m. Zaberá nižšie podhorské oblasti a vysoko položené kotliny. Oblasť je vhodná na pestovanie zemiakov,...
5.Horská poľnohospodárska výrobná oblasť: je situovaná prevažne v nadmorskej výške nad 600 m.n.m. Tvoria ju najmä podhorské a horské regióny. Prevahou podzolov a horských pôd sa využívajú ako lúky a pasienky. Pestujú sa tam aj menej náročné obilniny, krmoviny a zemiaky.